top of page
AAspraycan_control2 copy.jpg

"Like snowboarding and surfing, painting is a medium of art that gives me a resonance of peace. In both learning by doing, communicating with people and exploring techniques and ways to express oneself is a way for me to evolve.

 

Whether it´s a recycled skate deck, canvas or a large wall, I love to paint improvising. Exploring the little details of nature and the connection that I feel are common to all life.

 

Art can be channeled in many ways and one way is to share the vibration of love and wisdom that are found inside every being.

 

Rauhaa - Peace."

5C67C362-8431-44BF-8E35-6B84A231D877.png

Artist statement & Bio - Niko Lehtola alias Uni

 

Artist statement

Niko Lehtola (s. 1988)  alias Uni on kuvataiteilija ja kokenut katutaiteilija. Hän on maalannut vuodesta 2010 alkaen. Hänen tuotantonsa koostuu pääosin muraaleista, joita hän on maalannut vuodesta 2014 alkaen enimmäkseen Tampereen seudulle mutta myös Argentiinaan, Ecuadoriin, Chileen, Peruun, Espanjaan, Portugaliin ja Saksaan. Lehtola maalaa myös pienempiä teoksia spray- ja akryylimaaleilla erilaisille pohjille, kuten kankaalle ja rullalautoihin. Hän toimii aktiivisesti urbaania katutaidetta edistävässä Spraycancontrol ry:ssä, joka järjestää Tampereella kansainvälistä katutaidetapahtumaa sekä ylläpitää laajaa Hiedanrannan katutaidepuistoa.

Lehtolan tie ammattitaiteilijaksi on kulkenut läpi Indonesian ja Etelä-Amerikan, paikallisten taiteilijoiden kanssa verkostoituen, vuorovaikuttaen ja kokeneilta tekijöiltä oppien. Lehtola matkasi ulkomailla 2010-luvulla useita vuosia. Boliviassa hän viipyi kansanparannustaidoistaan kuulun Kallawaya-kansan luona ja tutustui heimon shamanistisiin perinteisiin sekä kuva-aiheisiin.
Lehtolan taiteessa on omaperäistä kulttuurista imukykyä: vaikutteet saavat näkyä. Katutaiteen perinne, luontoaiheet ja maailman kulttuurien symbolijärjestelmät sekoittuvat toisiinsa. Alkuperäiskansoista inspiroituneet syvätotuudet saavat uusia tulkintoja mutta kunnioittavat inspiraationlähteitään.

Katutaiteen trendeistä hieman poiketen Lehtolan teoksissa näkyy henkinen ulottuvuus. Keskeistä ei ole itsen esittely eikä myöskään poliittinen vaikuttaminen. Lehtolan töissä näkyy visionäärisen taiteen perinne, ja siinä on vaikutteita myös surrealismista ja psykedeelisestä taiteesta.

Lehtolaa kiinnostavat eri puolilla maailmaa toistuvat symbolit. Hänen suosimiaan aiheita ovat esimerkiksi meren aallot, eläinhahmot, astraaliset näyt ja mandalatyyppiset kuviot. Länsimaisessa taiteessa meri mielen liikkeiden ja elämän syklisyyden kuvaajana on paljon käsitelty aihe, mutta Lehtolan käsissä aalto saa uutta syvyyttä siitä, että taiteilija on viettänyt tuhansia tunteja lainelaudalla. Meri merkitsee Lehtolalle nöyrtymistä, läsnäoloa ja eheytymistä. Kun Lehtola ammentaa kuvatraditioista, hän ei varasta eikä omi vaan asettuu osaksi yhteisöä. Teoksista piirtyy oppirakennelma, joka tuntuu todistavan, että olemme kaikki yhtä.

Lehtolan maalauksissa näkyy hänen lapsuuden ja nuoruuden aikainen rakkautensa piirtämiseen ja sarjakuviin. Maalaukset ovat graafisen tarkkoja, väreiltään intensiivisiä ja niissä on runsaasti yksityiskohtia. Lehtola ei kuitenkaan useimmiten hahmottele kuviaan ennalta. Sen sijaan maalaukset sisältävät lukemattoman määrän päällekkäisiä kerroksia.

Lehtola ammentaa paitsi universaaleista aiheista, myös omista hetkellisistä tunnemyrskyistään, joita hän jalostaa teoksiksi pitkään. Maalausprosessi voi kestää jopa vuosia, ja sen aikana kuva-aihe muuntuu orgaanisesti. Yhteen teokseen voivat tiivistyä esimerkiksi paluu Etelä-Amerikasta Suomeen ja kahden lapsen syntymät. Lehtolalle taiteen tekeminen on ennen muuta tapa selvitä elämässä ja muuntaa omat tunteet joksikin yksilöä suuremmaksi.

Taidos Oy/Pasi Salonen ja Sanna-Kaisa Hongisto

 

Bio

Olen kuvataiteilija ja katutaiteilija. Teen sekä vapaata maalaustaidetta että tilaustöitä. Ammatillisesti minua voi kutsua ”itseoppineeksi” vaikkakin koen sanan hieman harhaanjohtavaksi. Olen saanut vaikutteita ja oppinut muilta taiteilijoilta – maailmaa matkustamalla, mieli avoinna.

Jo lapsena otin paljon vaikutteita sarjakuvista sekä piirretyistä. Siitä lähtien matkassa on pysynyt tietynlainen tarkkuutta vaativa graafinen muotokieli, jota teinivuosina täydensivät graffitikulttuurista, rap-musiikista sekä rulla- ja lumilautailusta saadut vaikutteet. Uudemmissa teoksissa pyrin kuvaamaan sisäisen ja ulkoisen maailman rajapintaa. Niissä näkyy myös kasvanut kiinnostukseni universaaleihin symboleihin.

Polullani päätoimiseksi kuvataitelijaksi on ollut kaksi tärkeää taitekohtaa. Ensin lupaavan lumilautailu-uran pysäytti loukkaantuminen. Huomasin, ettei kilpailu ollutkaan minua varten. Sen jälkeen kaksi lukuvuotta ammattikorkeakoulun kansainvälisen liiketalouden opinnoissa saivat ymmärtämään, etten halua käyttää elämääni työhön, jonka päämäärä on lyhytnäköinen voitontavoittelu. Opinnoista pääsin kuitenkin vaihto-opiskelijaksi Balille, missä opiskelun sijaan syvennyin surffaamiseen ja löysin kuvien tekemisen pitkän tauon jälkeen.

Matkustelin useita vuosia rinkan, surffilaudan, tussien ja maalien kanssa muun muassa Etelä-Amerikassa ja Indonesiassa. Tutustuin alkuperäiskulttuureihin ja maalasin ensimmäiset suurikokoiset muraalini. Matkoilla kokemus maailman pahuudesta suli hiljalleen pois, ja tilalle tuli luottamus. Huomasin, että ihmiset ovat ihmisiä kaikkialla. Useimmiten he ovat ystävällisiä ja toivottavat tuntemattoman matkalaisen tervetulleeksi kotiinsa suojaa ja ruokaa tarjoten.

Tuhannet tunnit meressä lainelaudalla ovat eheyttäneet ja rauhoittaneet minua. Surffaus on opettanut kykyä olla läsnä sekä nöyryyttä luontoa kohtaan. Meren aalto on kuvissani toistuva symboli. Se on osa henkilökohtaisesti koettua todellisuuttani. Aalto kuvastaa liikettä, muutosta, syklisyyttä, tunteiden näkymätöntä maailmaa sekä kaiken väliaikaisuutta. Se mikä nousee ylös, tulee alas. Se mikä vajoaa alas, tulee ylös.

Teoksissani eletyn elämäni aikakerrostumat täydentävät toisiaan. Pidän pitkistä prosesseista, joiden aikana yksilön hetkellisellä tunteella on aikaa muuntua kuvalliseksi viestinnäksi. Maalauksessa voi olla lukemattomia maalikerroksia, ja prosessi voi kestää jopa useita vuosia. Yhden teoksen valmistumisen aikana olen voinut vaikkapa muuttaa Etelä-Amerikasta Suomeen ja saada kaksi lasta. Kun teos on valmis, sen vain tuntee. Kaikki palaset ovat loksahtaneet kohdalleen.

 

​​

bottom of page